Bittinikkari

Tavoitteena on, että seikkailija osaa käyttää tekstinkäsittelyohjemaa, sähköpostia ja reaaliaikaista keskusteluohjelmaa sekä osaa etsiä partiotietoa internetistä.

1. Kirjoita tekstinkäsittelyohjelmalla juttu vartiostanne tai joukkueestanne tai omasta retkestä. Kokeile erilaisia muotoiluja (rivivälejä, fontteja, fonttien korostuksia, sisennyksiä, luettelomerkkejä, fonttien kokoa). Tallenna ja tulosta työsi. Tarjoa juttua lippukuntalehden julkaistavaksi.
2. Tee esitysohjelman (esimerkiksi Powerpointin) avulla esittely vartiostanne tai joukkueestanne ja sen jäsenistä.
3. Skannaa valokuva tai siirrä kuva digikamerasta ja muokkaa sitä kuvankäsittelyohjelmalla.
4. Opettele aukaisemaan sähköposti, lähettämään sähköpostia, vastaamaan sähköpostiin, vastaamaan useammalle kuin yhdelle lähettäjälle, avaamaan liitetiedosto, liittämään sähköpostiin liitetiedosto ja järjestelemään sähköposteja kansioihin.
5. Tutustu netikettiin. Mieti, miksi netiketti on luotu?
6. Tutustu partiowikiin (wiki.partio.net). Käy ainakin oman lippukuntasi sivulla.
7. Luo yhdessä muiden kanssa vartiolle tai joukkueelle tunnukset johonkin reaaliaikaiseen keskusteluohjelmaan (esim. Messenger, IRC). Käyttäkää ohjelmaa vartion viestinnässä.
8. Käy tutustumassa Suomen Partiolaisten seikkailijoille tarjoamiin palveluihin internetissä. Jättäkää vartionne terveiset sille varattuun tilaan.
9. Käytä ainakin kahta eri hakukonetta tiedonhakuun. Etsi partioaiheisia sivuja. Mieti, voiko kaikkeen internetistä löytyvään tietoon luottaa.
10. Osallistu Jamboree-On-The-Internet eli JOTI -tapahtumaan.

Vihjeitä ja ohjeita
Apua eri ohjelmien käyttämiseen saa Windows-oppaista ja muista atk-kirjoista. Jos mahdollista, kokoontukaa paikassa, jossa teillä on käytössänne useampia koneita, esimerkiksi koulun ATK-luokassa. Pitäkää yksi kokous verkossa. Jos kaikilla seikkailijoilla ei ole kotona internet-yhteyttä, sopikaa, että joukkue kokoontuu vaikka pareittain niiden kotona, joilta yhteys löytyy. Internetkokouksessa voitte esimerkiksi tutustua seikkailijasivujen linkkikokoelmaan.

3. Voitte aloittaa harjoittelemalla digikuvausta kokouksessa tai retkellä. Vartion tai joukkueen ryhmäkuvan voi koota leikkaamalla ja liittämällä jäsenet eri kuvista. Taustaksi voitte laittaa jonkin jännän maiseman. Kokeilkaa tallentaa kuva eri tiedostomuotoihin. Halutessanne voitte kokeilla myös kuvien polttamista CD-levylle.

4. Luokaa ryhmä eli postituslista (jos sähköpostiohjelma sen sallii), johon liitätte kaikki vartionne jäsenet. Onko lippukunnallanne seikkailijoille sopiva postituslista? Miten sinne liitytään?

5. Lisätietoa netiketistä löytyy seuraavista osoitteista www.internetopas.com/netiketti/ ja elisa.net/netiketti.shtml.

7. ja 9. Lisätietoa: www.partio.net/irc/ ja www.scoutlink.net. Virikkeitä turvalliseen nettisurffaamiseen saa osoitteesta vanhemmat.mll.fi/lapsetjamedia/viisaastiverkossa.php.

10. JOTI pidetään joka vuosi lokakuun kolmantena viikonloppuna. Lisätietoja osoitteesta: joti.partio.net

Vapaavalinnaisten lukumäärä

0

Aktiviteettien yläkäsite

aktiviteetti

Aktiviteettipakettien yläkäsite

taitomerkki

Aktiviteettipaketin yläkäsite

taitomerkki