Majakkavaihtoehto: Kahden yön vaellus

Tarpoja osaa suunnitella vaelluksen yhdessä muiden kanssa. Tarpoja osaa toimia ryhmässä vaelluksella.

Tarpoja osallistuu vähintään kaksi yötä kestävälle vaellukselle. Tarpojat vastaavat reitin ja muonituksen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Majakkaan valmistautuminen: Vartio valitsee itselleen vaelluskohteen lähiseudulta, melko tuntemattomasta maastosta. Tarpojat suunnittelevat itse vaellusreittinsä, mutta vartionjohtaja ja luotsi neuvovat yöpymispaikkojen valinnassa. Vartio osallistuu vaelluksen budjetin tekoon ja ideoi sen rahoittamista. Vartio suunnittelee itse ruoat ja ostaa ne kaupasta. Vartio suunnittelee myös miten ruokia voisi keventää esim. kuivaamalla. Vartionjohtaja neuvoo tässä tarvittaessa. Vartio kirjoittaa itselleen varustelistan ja pakkaa sen perusteella tarvittavat vaellustavarat mukaan.

 

Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on seurata taka-alalta vaelluksen suunnittelua. Hän kertoo tarpojille kokemuksistaan ja ohjaa heitä valmistautumaan tulevaan. Luotsi tarkistaa vartionjohtajan kanssa tarpojien listaamat varusteet ja hankittavat ruuat.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on johtaa tarvittaessa keskustelua kokouksissa. Hän osallistuu tarvittaessa yhdessä vartion kanssa vaelluksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Majakan toteutus: Tarpojat suunnistavat vaelluksen aikana itse, mutta vartionjohtaja seuraa koko ajan, että suunnistus menee oikein. Tarvittaessa vartionjohtaja voi ohjeistaa jos näyttää siltä, että tarpojat ovat menossa väärään suuntaan. Vartio yöpyy reitille osuvissa kiintolaavuissa tai mukanaan kantamissa vaellusmajoitteissa. Vaelluksen aikana tarpojat johtavat toisiaan vertaisjohtajuudella vartionjohtajan avustamana. Jokaisella tarpojalla on oma pitkäkestoinen tehtävä vaelluksella. Joku vastaa ruokalistoista, päiväkirjan tekemisestä, valokuvaamisesta, sään tarkkailusta, reportaasista lippukuntalehteen tai muusta vastaavasta tehtävästä.

Luotsin tehtävä: Luotsi on vaelluksella mukana, mutta ei aktiivisena toimijana. Tarvittaessa hän tukee vartionjohtajaa ja tarpojia vaelluksen eri vaiheissa.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa tarpojia toimimaan vuorollaan vaelluksen johtajina. Vartionjohtaja auttaa tarpojia tarvittaessa käytännön asioissa vaelluksen aikana.

Majakan arviointi: Vaelluksen jälkeen tarpojat huolehtivat vartionjohtajan avustuksella retkivälineiden oikeanlaisesta huollosta. Vartio myös kirjaa muistiin päiväkirjaansa tai muuhun vastaavaan retken aikana koettuja onnistumisia ja koettelemuksia.

Luotsin tehtävä: Luotsi opastaa tarvittaessa tarpojia retkivälineiden huollossa, esimerkiksi teltan kuivatuksessa.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa ja opastaa luotsin tapaan vaelluksen jälkitöistä huolehtimisessa. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että tarpojat kirjoittavat retkestä esimerkiksi vartion päiväkirjaan, lippukunnan sosiaalisen median kanaviin tai muuhun vastaavaan kohteeseen pienen retkikoosteen.

Taitoalueet

Organisointitaidot, Retkeily, Ruuanlaitto, Talous,

Johtamistaito

Itsensä johtamisen taidot, Organisointitaidot, Visiointitaidot, Vuorovaikutustaidot,

Johtajan tehtävät

Kasvatustavoitteet

Luontosuhde, Ryhmässä toimiminen,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kämpällä, Kololla, Metsässä, Ulkona,

Kesto

pitkäkestoinen,

Aktiviteetin yläkäsite