Meripartioaktiviteetti: Turvallisuustiedot

Tarpoja tuntee hätämerkit sekä veneen turvavälineet ja niiden sijainnin veneessä. Tarpoja oppii toimimaan turvallisesti poikkeustilanteessa ja antamaan ensiapua.

Tutustutaan merenkulun hätämerkkeihin ja turvallisuusvälineisiin. Tutustutaan tavallisimpiin hätämerkinantovälineisiin, pelastusliiveihin, heittoliinoihin, pelastuslauttoihin, VHF-radiokalustoon, sekä sammutuskalustoon. Selvitetään lippukunnan veneessä olevat turvavälineet ja niiden sijainti. Tutustutaan merenkulussa vastaantuleviin vaara- ja poikkeustilanteisiin. Mietitään, mitkä tekijät altistavat vaaratilanteille ja mitä voi tehdä riskien ehkäisemiseksi. Tutustutaan toimintaan MOB-tilanteeseen (Man over board = henkilö yli laidan) sekä aluksessa että veden varaan joutuneena. Tutustutaan toimintaan tulipalon, kaasuvuodon tai moottoririkon sattuessa sekä karille ajon yhteydessä. Opetellaan myös antamaan ensiapua ja hoitamaan hypotermiaa.

Taitoalueet

Ensiapu, Turvallisuus, Vesillä liikkuminen,

Johtamistaito

Johtajan tehtävät

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ottaa selvää lippukunnan veneen turvavälineistä ja tarvittaessa kertaa niiden käytön perusteet luotsin kanssa. Vartionjohtaja suunnittelee miten turvallisuusvälineisiin tutustutaan tarpojien kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa suunnittelemaan tutustumisen lippukunnan aluksen turvavälineisiin ja osallistuu niistä kertomiseen.

Kasvatustavoitteet

Terveys ja turvallisuus,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kololla, Ulkona, Vesillä,

Kesto

muutama tunti,

Aktiviteetin yläkäsite