Suhde ympäristöön: Kohtaamisia metsäpoluilla

Tarpoja tietää erilaisia tapoja käyttää metsiä. Tarpoja osaa ottaa toiset huomioon ja ilmaista oman mielipiteensä toisten mielipiteitä kunnioittaen.

Tarpoja miettii erilaisin keinoin, mikä metsässä on hänelle tärkeää, ja mitä metsä hänelle merkitsee. Samalla tarpoja tutustuu muiden ajatuksiin samasta aiheesta.

Taitoalueet

Luonto, Luovuus, Retkeily, Rohkeus, Vuorovaikutustaidot,

Johtamistaito

Johtajan tehtävät

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa vartiota ideoimaan tavan toteuttaa aktiviteetti. Jos vartio tekee kuunnelman, voi vartionjohtaja toimia esimerkiksi esilukijana tai nauhoittaa esityksen. Jos vartio tekee puolestaan haastattelun, voi vartionjohtaja auttaa tarvittaessa hyvien kysymysten muotoilussa ja tulosten julkaisussa. Luotsin tehtävä: Aktiviteetin tekemisen aluksi luotsi varmistaa, että tarpojilla on riittävästi tietoa metsäsuhteesta keskustelemisen tueksi. Hän voi kutsua kokoukseen vieraaksi metsäalalla työskentelevän tai metsänsuojeluun keskittyneen henkilön. Vaihtoehtoisesti tarpojat voivat etsiä tietoa eri nettisivuilta. Luotsi auttaa tarpojia huomaamaan, mikä tieto on luotettavaa tai mistä näkökulmasta tietoteksti on kirjoitettu. Luotsin tehtävänä on luoda tarpojien käymälle keskustelulle turvallinen tila. Tämän aktiviteetin yhteydessä tämä tarkoittaa sitä, että luotsi varmistaa sen, että jokaisella saa olla oma mielipide asioista ja jokainen saa sen myös kertoa. Luotsi kannustaa jokaista myös perustelemaan väitteensä. On hyvä, että myös luotsi kertoo oman mielipiteensä. Hänen on huolehdittava samalla siitä, että osaa perustella oman näkemyksensä ja kunnioittaa muiden näkemyksiä.

Kasvatustavoitteet

Luontosuhde,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kämpällä, Kololla, Metsässä, Ulkona,

Kesto

muutama tunti,

Aktiviteetin yläkäsite