Elävä kirjasto

Samoaja kunnioittaa moninaisuutta, ihmisoikeuksia ja ihmisarvoja. Hän tutustuu erilaisiin ihmisiin, heidän tehtäviinsä ja kokemuksiinsa. Samoaja uskaltaa kysyä asioista, joista ei tiedä. Hän uskaltaa kysyä asioista myös sellaiselta, joka on kohdannut asioita, joista ei aina puhuta.

Samoaja tutustuu erilaisiin ja eri tilanteissa eläviin ihmisiin. Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia.

Taitoalueet

Arjen taidot, Moninaisuus, Rohkeus, Vuorovaikutustaidot,

Johtamistaito

Vuorovaikutustaidot,

Johtajan tehtävät

Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja miettii yhdessä vartionsa kanssa millaisia ihmisiä he haluaisivat tavata ja millaisia asioita he haluaisivat tietää. He miettivät myös valmiiksi kysymyksiä, joita voivat esittää, jos tilanteessa ei muuten keksi kysyttävää. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävä on auttaa vartionjohtajaa ja vartiota löytämään henkilöitä, jotka sopivat tiedon lähteiksi. Elävä kirjasto kannattaa usein järjestää yhteistyössä muiden lippukuntien tai esimerkiksi seurakunnan tai kunnan nuorisotyön kanssa. Luotsi auttaa tämän yhteistyön hoitamisessa.

Kasvatustavoitteet

Toisten kunnioittaminen,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kämpällä, Kololla, Metsässä, Ulkona, Vierailukohteessa,

Kesto

1 h,

Aktiviteetin yläkäsite