Kun Liisa ja Leena muuttavat samaan asuntoon

Tarpoja pohtii suvaitsevaisuutta, seksuaalista tasa-arvoa, seurustelua, seksuaalisuutta ja itsenäistymistä. Lisäksi tarpoja perustelee mielipiteitään ja kuuntelee muiden mielipiteitä.

Vartio pelaa roolipeliä. Tilanteeseen tarvitaan neljä vapaaehtoista rooleihin ja neljä henkilökohtaisiksi arvioijiksi. Loput ryhmästä toimivat yleisinä arvioijina. Johtaja kertoo jokaiselle henkilökohtaiselle arvioijalle, ketä hän tarkkailee ja mitä perusteluja hän käyttää. Arvioijat sopivat kuka tarkkailee ketäkin. Jokainen pelaaja ottaa oman roolikortin. Hän voi miettiä roolia 2 – 3 minuuttia. Johtaja asettaa neljä tuolia puoliympyrään. Pelaajat asettuvat tuoleihin ja kuvittelevat olevansa esimerkiksi olohuoneessa ja käyvänsä perheen kanssa keskustelua. Peli käynnistyy esimerkiksi käsien taputuksella.

Roolipelin roolit:

Tytär: Olet päättänyt kertoa vanhemmillesi, että haluat muuttaa yhteen rakastamasi tyttöystävän kanssa. Yrität puolustaa ja perustella sitä, että ihmisellä oikeus rakastaa, ketä haluaa. Sanot, että seksuaalista suuntautumista ei voi valita.

Äiti: Tyttärelläsi on tyttöystävä, jonka kanssa hän on muuttamassa yhteen. Rakastat tytärtäsi paljon, mutta et ymmärrä, miten hän voi tehdä tämän sinulle. Tuet miestäsi kaikessa, mitä hän sanoo. Et uhkaile tytärtäsi, olet pikemminkin pahoillasi tuskasta, jonka hän aiheuttaa sinulle. Olet sitä mieltä, että tyttäresi seksuaalinen suuntautuneisuus ei ole vielä kehittynyt.

Vanhempi veli: Siskollasi on tyttöystävä, jota hän sanoo rakastavansa. Et periaatteessa välitä, kenen kanssa siskosi seurustelee. Puolustat ihmisen oikeutta vapaasti järjestää omat ihmissuhteensa. Äitisi mielestä siskosi seksuaalinen suuntautuneisuus voi vielä muuttua. Olet eri mieltä ja yrität vakuutella sitä.

Isä: Tyttärelläsi on suhde naisen kanssa. Et hyväksy tyttäresi suhdetta. Edustat moraalista keskitietä ja välität enemmän siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat suhteesta. Et pidä itseäsi suvaitsemattomana, mutta tyttäresi seurustelusuhde on vähän eri juttu. Ajattele tilannetta ankarana isänä ja miten hän perustelisi asiat.

15 minuuttia on hyvä pituus pelille. Peliaika riippuu siitä, miten peli etenee.

Kun peli on päättynyt, jokaiselta pelaajalta kysytään oma arvio pelin kulusta. Tämän jälkeen tarkkailijat kertovat oman näkemyksensä siitä, miten pelaajat saavuttivat omat päämääränsä ja mitä perusteluja he käyttivät. Johtaja voi esimerkiksi johdatella keskustelua seuraavilla kysymyksillä:

– Olivatko perustelut samoja, joita jokainen kuulee omassa perheessään?

– Olisiko ollut eri asia, jos tyttöystävä olisikin ollut poikaystävä?

– Miettikää tilanteita, joissa poika esittelisi poikaystävän? Olisiko keskustelu silloin samankaltainen?

– Mikä homoseksuaalisuudessa pelottaa?

– Onko tällaista sattunut kenellekään lähiympäristössäsi?

– Kuinka todellisia roolihenkilöiden mielipiteet olivat?

Lähde: Särmää –asennekasvatusvihko, www.slns.org

Taitoalueet

Johtamistaito

Johtajan tehtävät

Homoseksuaalisuudesta keskustellessa on tärkeää korostaa, ettei heteroseksuaalisuus ole muita oikeampi suuntautuminen, ja painottaa suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta. Esimerkiksi tarpojat saattavat tämän paussin yhteydessä kysyä, mistä homoseksuaalisuus johtuu, jolloin johtaja voi herättää tarpojia pohtimaan, mistä heteroseksuaalisuus johtuu.

Kasvatustavoitteet

Itsetuntemus, Toisten kunnioittaminen,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kesto

30 min,

Aktiviteetin yläkäsite