Ilman järkeviä sanoja

Tarpoja osaa ilmaista itseään ilman sanoja ja vastaanottaa muiden viestejä.

Johtaja vetää seuraavat harjoitukset vartiolle. Harjoitukset voidaan tehdä samalla kerralla tai peräkkäisissä kokoontumisissa.

Kehomusiikki: Tarpojat valitsevat eri ruumiinosille oman äänen, esimerkiksi käsivarsille aaaa, päälle iiik, selälle yyyy, vatsalle ööö ja niin edelleen. Leikkijät sulkevat silmänsä ja lähtevät liikkumaan ympäriinsä. Aina kun joku koskettaa toista leikkijää johonkin ruumiinosaan, kosketettu päästää sille ruumiinosalle sovitun äänen.

Äänen opettaminen toiselle: Tarpojat istuvat piirissä. Johtaja aloittaa päästämällä jonkin äänen. Hän toistaa tätä ääntä jonkin aikaa, jonka jälkeen vierustoveri matkii tätä ääntä. Äänen aloittanut ja oppija toistavat ääntä yhdessä niin kauan, että toinen on varmasti oppinut sen. Tämän jälkeen oppija toistaa sen vielä muutaman kerran yksin, sitten hän vaihtaa sen itse keksimäänsä ja opettaa sen seuraavalle ja niin edelleen.

Äänillä keskustelu: Tarpojat menevät maahan selälleen tähden muotoon, niin että leikkijöiden päät ovat keskellä lähellä toisiaan. Vartio ryhtyy keskustelemaan erilaisilla äänillä. Se voi esimerkiksi vaikkapa riidellä, höpöttää tai huutaa. Tärkeää on vuoropuhelu ja se, että oikeita sanoja ei käytetä.

Taitoalueet

Vuorovaikutustaidot,

Johtamistaito

Vuorovaikutustaidot,

Johtajan tehtävät

Johtaja ohjeistaa harjoitukset ja osallistuu niihin myös itse. Hän huolehtii siitä, että harjoitus ei mene pelkäksi nauramiseksi.

Kasvatustavoitteet

Osaaminen ja ongelmanratkaisu,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kolo,

Kesto

45 min,

Aktiviteetin yläkäsite