Totuutta etsimässä

Tarpoja tunnistaa arvojaan.

Vartio lukee seuraavan B-P:n kirjoittaman tarinan ja pohtii, mitä mieltä jokainen on kapteeni Lawrencen teosta.” Eräs uhrautuvaisuuden hienoimpia esimerkkejä on kapteeni Lawrence Oatesin teko. Pieni miesjoukko oli saavuttanut etelänavan 18. tammikuuta vuonna 1912. He huomasivat katkeraksi pettymyksekseen, että norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen oli ehtinyt perille vain kaksi viikkoa ennen heitä. Paluumatkalla retkikunta kärsi suuria vaikeuksia hirvittävän pakkasen ja huonon sään tähden. Miehet heikkenivät heikkenemistään. Eräs heistä, laivaston aliupseeri Evans, kuoli. Sitten Oates palellutti pahasti kätensä ja jalkansa. Hän kärsi valtavia tuskia valittamatta, mutta ymmärsi olevansa yhä suurempi taakka toisille. Hän tiesi, että vaikka hän voisikin kamppailla eteenpäin, hän hidastaisi tovereittensa kulkua. Jos hän jäisi pois, olisi yksi suu vähemmän ruokittavana ja toisilla saattaisi silloin olla mahdollisuus saavuttaa seuraava tukikohta. Niinpä Oates eräänä aamuna ryömi ulos pienestä teltasta ja häipyi iäksi ulkona raivoavaan lumimyrskyyn. Häntä ei koskaan löydetty. Hän antoi henkensä, että hänen toverinsa saisivat elää. Onnettomuudeksi kuitenkaan Oatesin sankarillinen itsensä uhraaminen ei pelastanut hänen tovereitaan. Nälkään nääntyneinä he paleltuivat yhdessä kuoliaaksi.”

Tarinan jälkeen luotsi johdattaa tarpojat pohtimaan tarinaa esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä: Tekikö Oates oikein? Mitä hyötyä uhrautuvaisuudesta on? Onko oikein vaatia tuollaista uhrautuvaisuutta? Miksi B-P antoi tällaisen ohjeen partiopojille? Suomalainen sanonta kuuluu ”kaveria ei jätetä” – milloin uhrautuminen on kuitenkin hyväksi tai oikein? Luotsi huolehtii siitä, että jokainen halukas pääsee vuorollaan kertomaan mielipiteensä.

Taitoalueet

Partiokulttuuri,

Johtamistaito

Johtajan tehtävät

Johtaja voi käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä keskustelun herättämiseksi. Johtajan kannattaa miettiä ensin, mitkä ovat hänen omat vastauksensa. Tekikö Oates oikein? Mitä hyötyä uhrautuvaisuudesta on? Onko oikein vaatia tuollaista uhrautuvaisuutta? Miksi B-P antoi tällaisen ohjeen partiopojille? Suomalainen sanonta kuuluu "kaveria ei jätetä" - milloin uhrautuminen on kuitenkin hyväksi tai oikein? Johtaja huolehtii siitä, että jokainen halukas pääsee vuorollaan kertomaan mielipiteensä.

Kasvatustavoitteet

Maailmankatsomus,

Pakollinen

0

Ryhmäkoko

Pentueessa tai vartiossa,

Paikka

Kolo,

Kesto

15min,

Aktiviteetin yläkäsite