Vesistöstä lautaselle

Kalastamme ongella, virvelillä, katiskalla tai verkoilla. Tunnistamme kalaoppaan avulla kaikki saaliiksi saamamme kalat. Opettelemme suomustamaan, perkaamaan ja fileoimaan kalaa. Jos emme saaneet kalastamalla kalaa tai emme pääse veden äärelle, ostamme kaupasta käsittelemättömiä ahvenia ja haukia. Kauppaan kannattaa soittaa etukäteen ja sopia kalamyyjän kanssa, että hän jättää meitä varten perkaamattomia kaloja, koska yleensä kaikki kalatiskissä olevat kalat on jo suomustettu ja perattu valmiiksi, vaikka ne eivät olisikaan vielä fileinä. Hyviä ohjeita kalan käsittelyyn löytyy esimerkiksi Youtubesta. Tärkeää on, että meillä on terävä fileointivetsi, jolla käsittelemme kaloja. Valmistamme kalafileistä esimerkiksi mureketta, kalakeittoa tai uunikalaa. Kannattaa selvittää kalaoppaasta tai internetistä, mitkä kalat sopivat mihinkin ruokalajiin.