Toteutusvinkki 4

Haastavat olot tarkoittavat tulen sytyttämisen yhteydessä yleensä tuulista tai kosteaa säätä. Tuulessa nuotiota on vaikea saada syttymään, sillä tulitikut sammuvat helposti ja palamaan saatua nuotiota on vaikea hallita. Kostea sää vaikeuttaa poltettavan materiaalin syttymistä ja palamisen tuoma lämpöenergia karkaa veden höyrystymisen vuoksi.

Haasteellisissakin oloissa on löydettävä tulentekoon hyvin soveltuva paikka. Tuulisessa säässä tällainen on paikka, jossa jokin maaston muoto tms. antaa suojaa tuulta vastaan. Tuulensuoja voi olla tuuhea puu tai iso kivi, joka suojaa tulentekopaikkaa maanrajasta. Suojaisessa paikassa kannattaa tulentekoa lisäksi suojata esimerkiksi pyytämällä muita paikalla olevia henkilöitä asettumaan tuulen yläpuolelle ”muuriksi”. Jos tulentekijä on yksin, hänen pitää itse suojata sytytystä vartalollaan.

Vesisateelta tulta suojaa vain katos, joten hätätilassa voidaan tuli sytyttää laavun katoksen alla. Tämä on kuitenkin vain hätätapauksia varten ja laavu pitää siirtää pois tulen päältä heti tulen syttymisen jälkeen, ettei majoite vaurioidu! HUOM: Teltassa tulen tekeminen on ehdottomasti kielletty, sillä umpinaiseen telttaan kertyy nopasti hengenvaarallista häkää!

Haastavissa oloissa mitataan myös sytytysvälineiden kelvollisuus. Tulitikut pitää aina pakata vedenpitävästi, jotta niiden massapää pysyisi kuivana ja tulitikku syttyisi raapaistaessa. Myrskytikut ovat oivat apu tuulisella säällä, sillä ne syttyvät ja palavat tavallisia tulitikkuja voimakkaammmin. Myrskytikkuja voi ostaa retkeilyliikkeistä.

Kosteissa oloissa tärkeintä olisi saada kuivaa polttopuuta ja sytytysmateriaalia. Jos kuivia sytykkeitä ei ole mukana, metsässä kuivinta palavaa materiaalia ovat yleensä tuuheiden kuusien alaoksat. Märkä puu palaa huonosti, mutta sen avulla saadaan aikaan kuitenkin sen verran lämpöenergiaa, että nuotion ympärille kannattaa asettaa seuraavaksi poltettavia halkoja kuivumaan. Tärkeää on löytää tarpeeksi suojainen paikka, etteivät nuotion ympärillä olevat puut kastuisi enempää. Leirioloissa polttopuiden hakkaamisen jälkeen niiden kannattaa antaa kuivua ilman peitettä mahdollisimman pitkään. Mikäli kuitenkin alkaa sataa, halot peitetään, jotta ne pysyisivät mahdollisimman kuivina. Kuivat polttopuut ovat tärkeitä, sillä muuten ei saada kuivatuksi muuta sateen kastelemaa, esim. märkiä vaatteita.