Toteutusvinkki 4

Partiotapojen taustaa

Partiotapojen tunnistaminen ja tietäminen luo kaikille partiolaisille yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tapojen lisäksi tulee käydä läpi niiden historia ja merkitys. Näin seikkailija oppii myös pääpiirteet partion ja lippukunnan historiasta.

Sisaruspiiri (tai veljes- tai siskospiiri) päättää kokouksen. Seikkailijat tarttuvat vierustoveria kädestä siten, että omat kädet ovat ristikkäin ja vasen käsi on päällimmäisenä (Suomenruotsalaisilla partiolaisilla oikea käsi on päällimäisenä). Vierustoverin kanssa voi pitää tavallisesti kädestä kiinni tai laittaa sormet sormien lomaan. Tapoja on melkein yhtä monta kuin on lippukuntiakin. Ota selvää oman lippukuntasi sisaruspiiriperinteestä ja opeta se joukkueelle.

Partiolaisten tervehdyksen kolme kohotettua sormea muistuttavat

1. Jumalan, lähimmäisen, isänmaan ja ihmiskunnan rakastamisesta
2. muiden auttamisesta ja
3. partioihanteiden toteuttamisesta elämässä.

Jotkut kertovat kolmen pystyssä olevan sormen tarkoittavan pyhää kolminaisuutta: Isää, poikaa ja pyhää henkeä. Pikkusormesta ja peukalosta muodostuva rengas kuvaa ystävyyttä maailman partiolaisten välillä. Peukalo on pikkusormen päällä eli isompi suojaa pienempää. Vartiossa pienempiä ovat sudenpennut ja nuoremmat seikkailijat.