Toteutusvinkki 3

Tuli avovotulimajoitteessa

Tuli sytytetään aina laavun eteen, joten laavu kannattaa sijoittaa niin, että tuuli käy laavun sivulta. Näin savu ei tule suoraan nukkujien päälle. Jos mahdollista, tulet kannattaa rakentaa noin 50 cm nukkujia korkeammalle. Tällöin lämpösäteet ulottuvat laavun perälle asti. Laavun pohjan tulisi myös viettää loivasti nuotioon päin. Laavussa nukutaan jalat tuleen päin, sillä niitä alkaa palella ensimmäisenä. Isosta kivestä tms. saa hyvän lämmönheijasteen, jos pystyttää laavun niin, että tulet jäävät kiven ja laavun väliin. Kun yövytään tulilla tai talviteltassa kamiinan lämmössä, tarvitaan aina kipinämikkoa. Tulta ei saa koskaan jättää yksin.

Kipinämikon tehtävät

Kipinämikko toimii teltan tai nuotion palovartijana. Hän ei saa poistua paikalta eikä nukkua. Hän valvoo, ettei hehkuva kamiina, nuotio tai lennähtänyt kipinä sytytä tulipaloa tai ettei tuli romahda nukkujien niskaan. Kipinämikon tehtävänä on myös pitää yllä tasaista, hyvää lämpöä. Se on vaikeampaa kuin uskoisi. Jäiset tai märätkin puut palavat, kunhan ne ovat riittävän pienikokoisia ja asetetaan hehkuvalle hiillokselle. Kipinämikko kuivattelee ja kääntelee kuivumaan asetettuja tavaroita sekä huolehtii, etteivät tavarat pääse kärventymään. Hän huolehtii yörauhasta sekä herättää kunnolla seuraajansa ja odottelee rauhassa, kunnes tämä on päässyt jalkeille asti. Kipinämikko valvoo aina nuotion äärellä, ei koskaan makuupussissaan. Seikkailijat huolehtivat kipinämikon tehtävästä pareittain. Yhdenkään seikkailijan ei tarvitse valvoa yksin. Kokeneet, vanhemmat retkeläiset voivat kokeilla yksinkin valvomista.

Kipinässä oloa kannattaa harjoitella kämpässä ja kamiinateltassa ennen kuin vastuulla on avotuli. Kipinämikon tehtävät käydään aina läpi jokaisella retkellä ennen yöpymistä. Kipinämikolla pitää aina olla vesisanko nuotion tai kamiinan lähettyvillä. Kipinämikon tehtäviin kuuluu myös huolehtia nuotion ympärillä mahdollisesti kuivumassa olevista kengistä ja varmistaa, etteivät ne ole liian lähellä tulta ja ala palaa tai sulaa.