Toteutusvinkki 2

Aktiviteetit: biojäte, ongelmajäte, paperijäte ja muovijäte voidaan tehdä samalla kerralla. Kun seikkailijat ovat selvittäneet kaikkien jätteiden erityispiirteet ja miten niitä lajitellaan, kaikki voivat kerätä kotoa ja kololta kierrätykseen kelpaavat tavarat, jätteet ja ongelmajätteet ja toimittaa ne asianmukaisiin paikkoihin.

Vanhat vaatteet voi viedä kierrätyskeskukseen, kirpputorille tai hyväntekeväisyyteen. Paperit, lehdet ja sanomalehdet laitetaan paperinkeräykseen. Biojätteet voi kompostoida. Pahvit, mehutölkit ja muut keräyskartongit voi viedä kartonkikeräykseen. Lasipullot ja -purkit viedään lasinkeräykseen, palautuspullot kauppaan ja paristot niiden keräyspisteeseen. Voitte myös kerätä yhdessä erilaisia roskia viikon ajan. Roskien tulee olla puhtaita, esim. maitopurkkien huuhdeltuja. Kokoontukaa roskinenne kolon lähellä sijaitsevalle kierrätyspisteelle ja kierrättäkää jätteet oikein.

Voitte harjoitella lajittelua myös pelien ja leikkien avulla. Valmistakaa ympyrälauta, johon kirjoitatte eri kierrätysvaihtoehtoja. Leikatkaa lisäksi paljon kortteja, joille kirjoitatte roskien ja tavaroiden nimiä. Pelatessa heittäkää noppaa ja nostakaa yksi kortti. Jos kortissa oleva roska tai tavara sopii pelilaudan ruudun kierrätysvaihtoehtoon, saa kortin pitää ja nostaa uuden kortin. Jos kortti ei sovi ruutuun, odotetaan vuoroa ja heitetään uudelleen. Se, jolla on eniten kortteja, voittaa.

Lajittelupeli:
Jokainen vartio saa kasan kuvakortteja erilaisista jätteistä (Jokaisella vartiolla on oma korttiväri). Huoneen toisen päähän tehdän ”lajitteluasema”.
Vartion jäsenet käyvät vuorotellen viemässä ”jätteen” oikeaan paikkaan. Lopuksi katsotaan, mikä vartio oli nopein ja mikä vartio sai kaikki jätteensä oikeisiin paikkoihin.

Lajitteluleikki:
Leikitään jäteleikkiä maa–meri–laiva-leikin tyyliin. Merkitään nurkat eri jäteastioiksi paikkakuntasi lajitteluohjeiden mukaan, esimerkiksi biojäte/komposti, sekajäte, ongelmajäte ja paperinkeräys. Leikinjohtaja huutaa jonkin jätteen, esim. ”paristo”, jolloin leikkijöiden pitää mennä oikeaan jäteastiaan. Se, joka menee väärään paikkaan tai miettii liian kauan, joutuu pelistä pois

Tehkää juliste, johon piirrätte jäteastiat, esim. biojätteen, sekajätteen, lasinkeräyksen ja paperinkeräyksen. Leikatkaa lehdestä kuvia ja liimatkaa ne oikeisiin kierrätyspaikkoihin.