Toteutusvinkki 2

Lippu on vapauden ja itsenäisyyden vertauskuva, sen ovat suunnitelleet Eero Snellman ja Bruno Tuhkanen. Partiolaiset käyttävät Suomen lippua kämppäretkillä, leireillä ja paraateissa. Lipun nostaminen ja kantaminen ovat kunniatehtäviä. Lippumenot vaihtelevat eri lippukunnissa.

Lippumenot voivat mennä esimerkiksi seuraavasti:

Lipun nostossa:
”Leiri/partiolaiset/seikkailijat HUOMIO!”
”Lipunnostajat!”
-komennon jälkeen lipunnostajat kävelevät paikaltaan lipputangon luokse ja kiinnittävät lipun lippunaruihin.
”Nosta lippu!
-komennon jälkeen lipunnostajat alkavat nostaa lippua rauhallisesti ja tasaisesti. Muut alkavat tervehtiä lippua, kun se irtoaa lipun pitäjän käsistä. Tervehtiminen jatkuu, kunnes lippu on ylhäällä. Kun lippu on ylhäällä, lipunnostajat kiinnittävät lippunartu tankoon, astuvat kolme askelta taaksepäin, tekevät partiotervehdyksen, kääntyvät sisäkautta ympäri ja palaavat paikoilleen.

Lipun lasku:
”Leiri/partiolaiset/seikkailijat HUOMIO!”
”Lipunlaskijat!”
-komennon jälkeen lipunlaskijat kävelevät noin kolmen askeleen päähän lipputangosta ja tekevät tervehdyksen. Komennolla ”laske lippu” lipunlaskijat alkavat laskea lippua tasaisesti ja muut alkavat tervehtiä. Tervehtiminen jatkuu kunnes lippu koskettaa vastaanottajan kättä.

Läsnäolijat osoittavat kunnioitusta lipulle partiotervehdyksellä paikallaan seisten. Miehet ottavat hatun päästään lipunnoston tai -laskun ajaksi, mutta partiopäähineet, baretti tai väiski, pidetään lippukunnan tavoista riippuen päässä koko ajan.

SUOMEN LIPUN KÄYTTÖ

Lippua kohdellaan kunnioittavasti: sitä säilytetään huolellisesti ja se pidetään puhtaana ja ehjänä. Säilytystä varten lippu laskostetaan siten, että sininen osa jää päälle ja lippuhelat näkyviin. Näin lippu ei likaannu ja sen nosto on helppoa. Märkä lippu kuivatetaan. Likaantuneen lipun voi pestä. Vanha lippu hävitetään polttamalla (luonnonkuituinen). Keinokuituinen leikataan pieniksi paloiksi ja hävitetään erissä energiajätteen mukana.

Suomen lipun käytöstä on säädetty virallisesti lippulaissa vuodelta 1978. Suruliputusta käytetään kuolemantapauksen sattuessa sekä kuolin- että hautajaispäivänä. Tällöin lippua pidetään puolitangossa, eli lipun keskikohta on 2/3 korkeudella tangon koko pituudesta. Lippua puolitankoon nostettaessa se vedetään ensin ylös ja lasketaan sitten puolitankoon. Hautajaispäivänä lippu nostetaan puolitangosta ylös siunaustilaisuuden jälkeen. Joskus suruliputus määrätään koko maata tai kuntaa koskevaksi.

Kulkueessa lippua kannetaan ryhdikkäästi. Kantajan pitää olla pukeutunut moitteettomasti. Asennossa oltaessa pidetään molemmilla käsillä tangosta kiinni. Lippu on kantajan vieressä siten, että tangon alapää on maassa oikean jalan vieressä. Kun lippu tekee kunniaa, kantajaa laskee sen hitaasti eteenpäin 45 asteen kulmaan. Suomen lippu tekee kunniaa valtion päämiehelle, kansallislauluja esitettäessä sekä hautaussaatossa ja siunattaessa vainajalle.