Toteutusvinkki 2

Nivelvammojen ensiapu

Kun nivel vääntyy yli normaalin liikelaajuuden, nivelsiteet voivat venyä tai revetä. Oireita ovat turvotus, kipu, mustelman muodostuminen ja nivelen liikelaajuuden rajoittuminen. Pahimmassa tapauksessa jalalla ei pysty lainkaan astumaan.

Kaikkien nivelvammojen ensiapu on KKK: koho, kompressio ja kylmä. Esimerkkinä on nilkan nyrjähdyksen ensiapu.

Koho: Asetetaan potilas makuulle loukkaantunut jalka pystyssä. Hän voi itse kannatella jalkaa. Verenpaine jalassa laskee, jolloin turvotus ja verenvuoto vamma-alueella vähenevät.

Kompressio: Puristetaan loukkaantunutta nilkkaa tasaisen voimakkaasti. Myös kompression tarkoitus on vähentää turvotusta ja verenvuotoa.

Kylmä: Kylmä supistaa verisuonia, vähentää verenvuotoa ja kipua. Mikä tahansa kylmä auttaa. Kylmää ei laiteta suoraan iholle, jotta ei aiheuta paleltumavammaa. Laitetaan esim. pari kierrosta joustosidettä alle. Kylmähoitoa saa jatkaa korkeintaan 30 minuuttia kerrallaan ja se uusitaan 1 – 2 tunnin välein ensimmäisen vuorokauden ajan.

Nyrjähdyksistä tavallisin on nilkan nyrjähtäminen. Se tapahtuu, kun henkilö esim. astuu vinolle alustalle lihaksiaan jännittämättä. Nivelen normaali muoto säilyy, mutta loukkaantuneessa kohdassa saattaa olla voimakasta turvotusta. Nyrjähdysten jatkohoito on helppo: liikkumisen välttäminen. Varmuuden vuoksi nyrjähtäneen nivelen voi näyttää lääkärille mahdollisen nivelsiderepeämän tai murtuman varalta.

Sijoiltaan menon tuntee siitä, että nivelen muoto muuttuu eikä sen normaali liike onnistu. Nivel turpoaa eikä siedä kosketusta. Raaja tuetaan silloin siihen asentoon, jossa se on, ja potilas toimitetaan välittömästi lääkäriin. Itse ei saa yrittää laittaa niveltä paikoilleen.