Toteutusvinkki 2

Vinkkejä: Ampiaisen pisto
Useimmille ampiaisen pisto on vaaraton, vaikkakin ikävä. Pistos aiheuttaa pelästymisen, kipua ja pistopaikan turpoamista. Kipua voi lievittää kylmäpakkauksella. Kiinni jääneen pistimen voi poistaa varovaisesti pinseteillä.
Jos henkilö on erittäin allerginen ampiaisille, hänellä on useimmiten mukana ensiapulääke, Epipen. Jos tällainen kynä on jollakin vartiolaisella, pitäisi mielellään kaikkien seikkailijoiden opetella käyttämään kynää. Tähän tarkoitukseen voi tiedustella opetuskynää lainaksi paikallisesta allergiayhdistyksestä. Aiheesta on myös olemassa video. Epipen sisältää adrenaliinia. Jos ampiaisille voimakkaan allergista lasta pistää ampiainen, soittakaa heti 112 ja pistäkää Epipen.
Kyyn purema
Kyy on luonnostaan arka eläin. Käärme hyökkää vain ahdistettuna, käytännössä pitää astua sen päälle. Kyiseksi tiedetyssä maastossa kannattaa liikkua saappaat tai muut tukevat jalkineet jalassa ja katsoa mihin astuu.
Kyyn puremaa voi epäillä, jos jalassa tuntuu äkillinen kipu ja jalkaa tarkasteltaessa löytyy punoittava, kosketusarka ja turvonnut alue, jossa näkyy kaksi pientä pistojälkeä. Pistot ovat vain muutaman millimetrin päässä toisistaan. Iholle saattaa myös nousta rakkuloita.
Kyyn purema on vaarallinen sekä lapsille että aikuisille. Puremaraajan liikuttelua tulee välttää. Raaja tuetaan lepoasentoon, ei kohoasentoon. Jos pureman saanut pystyy nielemään, kannattaa hänelle antaa heti ensiavuksi kyypakkauksen kortisonitabletit tai antihistamiinia pakkauksen ohjeen mukaan. Suun kautta otettavat lääkkeet vaikuttavat kuitenkin hitaasti. Jos henkilöllä on vakavat oireet, soittakaa heti hätänumerooon 112. Kyyn pureman oireet vaihtelevat pahoinvoinnista ja vatsakivusta sokkiin. Kaikki pureman saaneet pitää käyttää lääkärissä.
Lisätietoa: punkki
Jos toimitte tai retkeilette punkkialueella, käykää läpi punkin pureman ehkäisy, punkkitarkastukset, punkin poistaminen ja purema-alueen seuranta. Lisätiedot: hae internetistä hakusanoilla ”TBE” (tick-borne encephalitis) ja ”borrelioosi”.