Toteutusvinkki 2

Kipinämikon tärkeimmät tehtävät ovat pitää kamiinassa tulta ja pitää huolta teltassa nukkuvien turvallisuudesta. Kipinämikon tehtävät ovat vastuullisia, mikä pitää selittää tarkasti jokaiselle teltassa yöpyvälle. Kipinämikon tehtävät sovitaan yhdessä. Sen lisäksi, että yöpyjät nukkuvat teltassa vierekkäin kipinämikkojärjestyksessä, kipinävuoroista tehdään lista, joka jätetään kipinämikkojen käyttöön. Kipinämikkovuoroja järjestettäessä johtajan tulee huomioida yöpyjien ikä ja kokemus. Ensikertalaista ei pidä jättää kipinään yksin, vaan hänelle on hyvä järjestää pariksi kokeneempi kipinämikko, joka osaa ohjata häntä toimimaan tehtävässä oikein.

Kipinämikon tehtävät:

1. Kipinämikko pitää tulta yllä lisäämällä polttopuita kamiinaan tarvittaessa.
2. Kipinämikko huolehtii, että kukaan nukkujista ei ole vaarassa, esim. liiku vaarallisen lähelle kamiinaa, joka voi sytyttää tai sulattaa nukkujan makuupussin.
3. Kipinämikon tehtävä on myös huolehtia, että esimerkiksi kuivatettavat vaatteet eivät ole vaarallisen lähellä kamiinaa.
4. Kipinämikko huolehtii, että hänellä on käytettävissään tarpeeksi polttopuita ja että niitä jää myös seuraavan kipinämikon käytettäväksi.
5. Kipinämikko on vastuussa siitä, että teltassa nukkuvat saavat nukkua rauhassa, joten hänen tehtävänään on säilyttää hiljaisuus teltassa.

Vinkki! Muistathan, että kamiina on yhtä turvallinen kuin käyttäjänsä. Kannattaa varmistaa, ettei kukaan suunnittele kamiinan lämmityskisaa, sillä se on paitsi tyhmää, myös vaarantaa teltassa nukkuvat. Kipinämikko on vastuussa kaikista teltassa olevista!

Lisätietoa kipinämikon tehtävistä on Reppu-kirjan sivulla 205.