Toteutusvinkki 2

Sampo antaa vartionjohtajille tehtäväksi vartioittain miettiä, mitä kiusaaminen on. Vartiot voivat tehdä aiheesta kahden minuutin näytelmän. Näytelmän tuottamisen apuna kannattaa antaa valmiita aiheita tai tarinanpätkiä, esimerkiksi:

”Teltassa nukkumaan mennessä kaksi seikkalijaa haukkuvat koulukaveriaan, muut kuuntelevat, vaikkeivät edes tiedä kenestä on kyse. Miten tilanne jatkuu?”

”Partioryhmässä kaksi seikkailijaa Nalle ja Kalle ovat sisaruksia ja usein kokouksissa heille tulee nyrkkitappelua ja sanaharkkaa. Terhiä tilanne pelottaa, sillä pojat lyövät toisiaan joskus todella kovaa ja kiroilevat paljon.”

Näytelmien tekijöille voi antaa myös tehtäväksi tuottaa samasta aiheesta kaksi erilaista loppua. Aiheiksi kannattaa valita partion seikkailijaikäisten elämästä mahdollisia tilanteita.

Kaikki näytelmät esitetään ensin ja lopuksi keskustellaan. Sampo kyselee esimerkiksi, ketkä tilanteissa olivat kiusaajia ja ketkä kiusattuja. Oliko oikein/väärin toimia tilanteessa, kuten toimittiin? Keskustelussa ei aina varmastikaan löydy lopullisia ratkaisuja kaikkiin näyteltyihin tilanteisiin. Se ei kuitenkaan haittaa. Tärkeää on, että kiusaamisesta keskustellaan ja aihetta pidetään tarvittaessa esillä.