Toteutusvinkki 1

Seikkailijat valmistavat tuliporan. Tulen tekemiseen tuliporalla tarvitaan tulijousi, ukkoslintu, tulipora ja tulilauta.

Tulijousi on noin 50-70 cm pituinen ja mistä puusta tahansa tehty hiukan kaareva kaari. Ukkoslintu on kovasta puusta tai kivestä tehty kädensija, jolla tuetaan tuliporan yläpäätä. Tätä varten on ukkoslinnussa syvennys, joka voidaan tehdä liukkaaksi saippualla.
Tulipora valmistetaan samasta puusta kuin tulilautakin. Sopivin pituus 25-30 cm ja paksuus noin 2-3 senttiä. Varsi veistetään kahdeksankanttiseksi, jotta jousen jänne tarttuisi paremmin kiinni. Poran molemmat päät teroitetaan siten, että alapään paksuus on noin 2,5 cm ja yläpään 5 cm. Alapää ei saa olla terävä vaan tasainen.

Tulilautaan käyttökelpoisia puita ovat kovat ja pihkattomat puut, kuten lehmus, jalava, poppeli, vaahtera, paju ja selja. Puun on oltava kuivaa.
Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi taulaa, rutikuivaa ruohoa tai kuivia männynneulasia.

Tulen tekeminen tapahtuu siten, että tulijousen jänne kierretään tuliporan ympärille ja poran alapää asetetaan tulilautaantehtyyn pieneen kuoppaan ja yläpäätä tuetaan ukkoslinnulla. Jousesta vetämällä ja työntämällä saadaan pora pyörimään ja kova kitka aikaiseksi tulilaudan kuoppaan. Pikkuhiljaa alkaa kuopan reunoilta tulla ulos mustaa savuavaa purua, jota annetaan syntyä reilunkokoinen kasa. Kun purua on syntyntynyt riittävästi, puruun puhalletaan varovasti jotta siinä oleva kuumuus saadaan hehkumaan. Kun alkaa näkyä punaista hehkua, siirretään kasa sytykkeiden päälle/sisään ja jatketaan puhaltamista, kunnes sytykkeet syttyvät.