Toteutusvinkki 1

Korun tekeminen alkaa suunnittelusta. Kannattaa aloittaa riipuksesta. Naruksi käy esim. nahkanyöri tai vahattu puuvillanyöri, joita saa askarteluliikkeistä. Jos millään ei keksi ideaa, voi kokeilla vaikka geometrisia muotoja tai etsiä innoitusta puiden lehdistä tai muista luonnon muodoista. Kannattaa aloittaa yksinkertaisista muodoista, joissa ei ole pieniä yksityiskohtia, jottei into lopu työstäessä kesken. Korua suunnitellessa pitää myös suunnitella, miten se kiinnitetään nyöriinsä.

Useimmat lippukunnan varastosta löytyvät laudanpätkät ovat kuusta tai mäntyä, jotka soveltuvat huonosti korupuiksi. Parhaiten korupuuksi sopii hitaasti kuivunut puu. Erilaisia lehtipuitaon hyvä kokeilla: koivua, pihlajaa, tammea tai omenapuuta. Jos paikkakunnalla on puutavaraliike, voi käydä kysymässä hukkapaloja. Tarvittavan pienen määrän voi saada edullisesti. Eksoottisista puulajeista tiikkiä käytetään mm. pakkausmateriaalina, jonka voi kierrättää koruiksi. Voi myös kokeilla vanerin työstämistä.

Kun suunnitelma on valmis, sahataan käytettävästä puusta sopivan kokoinen ja paksuinen puukappale. Siihen tarvitaan terävän, pienihampaisen sahan. Esimerkiksi japanilainen saha sopii tähän. Pitää muistaa jättää työstövaraa, jotta sahattua kuvion saadaan irti puusta. Koru hahmotellaan puun pintaan. Jos tekee keskeltä onton korun tai tarvitsee reiän nyöriä varten, kannattaa aloittaa poraamisella. Korua on hankala työstää, jos reikien poraaminen jää viimeiseksi. Seuraavaksi koru sahataan irti. Kuviosaha toimii tässä parhaiten. Tarvitaan myös puupuristimia sahaamista varten, jotta saadaan kappaleen pysymään paikoillaan.

Kun koruaihio on onnellisesti saatu puusta irti, sitä voi vielä työstää puukolla tai pienellä askarteluveitsellä. Kun muoto on lähellä haluttua, hiotaan pinta hiekkapaperilla. Aloitetaan esim. karkeudella 80 ja hiotaan vielä kahteen kertaan karkeuksilla 100 ja 120. Puun hiotaan aina syyn suuntaisesti, muuten saadaan aikaiseksi naarmuja. Vanerista voi myös tehdä hionta-alustan, jonka kiinnittää puristimella pöytään. Hiomapaperi liimataan maitoliimalla tai niittataan alustaan, jolloin voidaan hioa korua alustaa vasten. Valmiin korun voi petsata tai vahata esim. mehiläisvahalla, jolloin se kestää paremmin käyttöä.

Koruntekijän työkalut:
-hyvä saha (esim. japanilainen saha)
-kuviosaha puuterillä ja vaihtoteriä
-vintilä ja ohuita puuteriä
-puukkoja
-askarteluveitsiä
-hyvin pieniä kourutalttoja
-puutikkuja hionta-apuvälineiksi pieniin kohtiin
-puupuristimia
-hiomapaperia karkeuksia 80 – 120
-pintakäsittelyaineet