Toteutusvinkki 1

Kuivaaminen on perinteinen tapa säilöä kasviksia, sieniä, yrttejä, hedelmiä ja marjoja. Kuivattaessa tuotteesta poistetaan vettä ja tuotteet säilyvät hyviä useita vuosia. Maku- ja ravintoaineet säilyvät myös melko hyvin.

Tuotteita voidaan kuivata niin huoneenlämmössä, pannuhuoneessa kuin kasvikuivurissakin.

-Kasvikuivuri: paras lopputulos saadaan käyttämällä kasvikuivuria tai erilaisia lämpöpuhaltimia, joilla voidaan säätää kuivauslämpötila 30 – 50 asteen välille.
-Kiertoilmauuni: myös kiertoilmauunissa voi kuivata, jättämällä uunin luukun auki ja kytkemällä päälle vain ilmankierron.
-Tavallinen uuni: tavallista uunia käytettäessä uunin suuluukku saa olla auki ja uunin lämpötila alle 50 astetta.
-Pyykinkuivauskaappi: isompien erien kuivaukseen sopii myös pyykinkuivauskaappi, lämpö alle 40 astetta ja ovi saa olla välillä auki.
-Pannuhuone ja sauna: myös pannuhuone sopii kuivaamiseen ja kuiva, hiukan lämmin sauna.
-Huoneenlämpö: huoneenlämmössä voi kuivata perinteiseen tapaan yrttejä, omenarenkaita tai sieniä, mutta kuivausaika on pitkä ja lopputulos saattaa olla heikompi.

Kuivausaika
Kuivausaika vaihtelee eri menetelmissä sekä eri tuotteissa. Tuotteet laitetaan paloiteltuina (n. 1/2 cm paksuinen viipale) ohueksi kerrokseksi. Tuotteita tulisi käännellä hiukan kuivaamisen aikana, jotta ne kuivuvat tasaisesti.