Toteutusvinkki 1

Vieras voi olla esimerkiksi kaveri, kollega tai seikkailijavanhempi. Yhteyksiä saa myös seurakunnan, maahanmuuttajajärjestöjen ja opiskelijajärjestöjen kautta.

Vieras kertoo kotimaastaan, esimerkiksi koulusta, ilmastosta ja juhlista. Minkälainen on maan historia ja valtiomuotoa? Keskustellaan kielestä, pukeutumisesta, uskonnosta, taikauskosta ja perinteistä. Mistä perinteistä vieras on pitänyt kiinni Suomessa? Onko maassa tärkeitä vienttuotteita, joita voi ostaa myös Suomessa? Minkälaisia perheet ja perhe-elämä ovat siellä? Mitä eläimiä maassa on? Onko ympäristöongelmia? On kiva, jos vieras näyttää kuvia kotimaastaan. Vieras kertoo myös, miksi on muuttanut Suomeen. Jos vieras on joutunut pakenemaan maastaan, hän voi kertoa mitä tapahtui, miksi niin kävi ja minkälainen pako oli. Seikkailijat kysyvät etukäteen keksimiään kysymyksiä ja kertovat ajatuksistaan.

Vieras on sammon avulla valmistellut muutaman aktiviteetin, esimerkiksi leikkejä, ruokaa, tanssin, laulun tai sadun. Keskustellaan lopuksi: Mitkä ovat suurimmat erot vieraan maan ja Suomen välillä? Mitkä ovat yhtäläisyydet? Haluaisivatko seikkailiajt asua vieraan maassa?

Lähde: Scouterna ja Girlguiding UK