Toteutusvinkki 1

Seikkailija valmistaa saunavihdan. Vihdan eli vastan tekeminen aloitetaan pyytämällä maanomistajalta lupa oksien keräämiseen. Yhtä vihtaa varten tarvitaan noin 40 koivun oksaa. Paras vihta syntyy rauduskoivusta, mutta vihdan voi valmistaa myös muista puulajeista. Noin puolimetrisistä vitsaksista poistetaan urvut (kukinnot) ja kuivat lehdet. Kädensijan kohta puhdistetaan lehdistä. Sidontavitsasta riivitään kuorta molemmin puolin puukolla vetämällä. Latvuslehdet jätetään paikoilleen. Vitsas notkistetaan kiertämällä sitä tyvipäätä kohden. Mitä huolellisemmin vitsan notkistaa, sitä helpompaa on sitominen. Vitsakset niputetaan tasaiseksi kimpuksi siten, että lehtien vaalea ja karhea puoli jää ulospäin.
Kun sopivan kokoinen vihta on nipussa, pujotetaan vitsas vihdan tyviosan lävitse. Vitsas kierretään oksien ympärille ja vedetään kireäksi silmukaksi. Vitsaksella jatketaan kahvaa pitkin alemmas, kierretään vitsas toistamiseen oksien ympärille silmukaksi ja kiristetään. Tarvittaessa saman asian voi toistaa kolmannenkin kerran. Lopuksi sidontavitsaksen loppupää työnnetään kädensijan sisään oksien alle. Samalla saadaan ripustuslenkki. Kahvan pää voidaan tasoittaa puukolla.
Vihdan tekotapoja on lähes yhtä monta kun tekijöitäkin ja eri puolilla Suomea on omat tapansa. Netissä on useita kuvallisia vihtaohjeita ja -videoita.