Toteutusvinkki 1

Sampo kertoo kipinämikon tehtävistä. Koska lisätään puita? Mitä muuta pitää tehdä? Käydään läpi myös, miten toimitaan mahdollisessa hätätilanteessa. Kipinämikkovuorot jaetaan niin, että ensikertalainen saa pariksi kokeneemman. Tarvittaessa myös aikuiset johtajat voivat toimia tukena läpi yön – pimeässä valvominen yksin tai kaksinkin saattaa olla alkuun pelottavaa. On hyvä varata naposteltavaa ja lukemista tai seikkailijat voivat pitää kipinävihkoa, johon voi piirrellä ja kirjoitella.

Retkellä teltta kannattaa pystyttää jo päivällä ja hakata halot yötä varten yhdessä. Vaikka se ei kovan huhkimisen jälkeen innostaisikaan, on kuitenkin parempi tehdä halot päivänvalossa. Näin kenenkään ei tarvitse herätä halonhakkuun paukkeeseen keskellä yötä, eikä halonhakkuu ole kovin turvallistakaan väsyneenä keskellä yötä.

Harjoitellaan myös hätäpoistumista teltasta. Kaikki menevät ”nukkumaan” omalle makuualustalle. Kipinämikko huutaa ”Tulipalo!”, jolloin kaikkien on poistuttava nopeasti teltasta. Reunalla nukkuvat pääsevät ovesta, mutta muut poistuvat liepeiden alta. Jos joku ei herää, hänet kiskotaan ulos makuupusseineen. Tätä kannattaa harjoitella ennen kamiinan pystyttämistä ja ilman makuupusseja, jotta jokaisella olisi vielä illalla kuiva nukkumapaikka eikä kamiinaa tarvitsisi pystyttää uudelleen.

Tarvikkeet: puolijoukkueteltta kamiinoineen, sammutusvesiämpäri, kipinävihko, kynä