Vaellusruokaa kuivaamassa

Kuivaamme ruokaa vaelluksellemme. Kuivata voi lähes mitä tahansa: jauhelihaa, perunaa, juureksia, omenaa… Kuivaaminen tekee ruuista kevyempiä kantaa ja lisäksi ne säilyvät paremmin vaellusolosuhteissa. Kuivaaminen vaatii yleensä raaka-aineen pilkkomista ohuiksi siivuiksi ja itse kuivaaminen voi kestää useita tunteja. Siksi kuivaaminen onkin helpointa toteuttaa esimerkiksi retkellä ennen vaellusta tai jonkun kotona. Koloillassa voidaan yhdessä pilkkoa ainekset, jotka sitten jaetaan kaikille kotiin kuivattavaksi. Kuivata voi esimerkiksi kiertoilmauunilla tai oikealla kuivurilla. Kuivattu ruoka laitetaan vaelluksella likoamaan tiiviiseen vesiastiaan muutamaksi tunniksi (esim. edellisen aterian jälkeen) ja liottamisen jälkeen raaka-ainetta voi käyttää normaaliin tapaan. Liottamista varten kannattaa mukaan ottaa erillinen vesitiivis liotusastia. Lisää tietoa ruuan kuivaamisesta löydät internetistä hakusanalla “ruuan kuivaaminen” ja kirjasta Olli Aulio Suuri Retkeilykirja.