Tips 1

Uppmuntra äventyrsscouterna att fundera på hur det skulle se ut i naturen om alla scouter skulle lämna efter sig sina röror och inte tänka mer på vad som görs med dem. Låt scouterna tänka ut lösningar patrullvis. Bekanta er med den egna kommunens avfallssorteringsanvisningar och tänk ut hur de ska tillämpas nästa utfärd. Om ni vill kan ni också besöka en avstjälpningsplats eller en avfallscentral.;”Ni har nu tillsammans funderat på hur det skulle se ut i skogen om alla lämnade sitt skräp dit. Rita först ut vad er patrull behöver på ett läger så att skogen inte skräpas ner. Sedan går vi igenom sakerna tillsammans och jämför de saker vi kommit på med avfallssorteringsanvisningarna Bekanta er också med undantag, såsom Lapplands nationalparkers latrinbestämmelser och liknande.
. Bygg en kompost till stugan om det inte redan finns en sådan. I komposten kan man lägga allt som har varit levande. matrester, växtrester osv. Man får inte lägga lösningsmedel, gift, metall eller impregnerat trä i komposten. En fungerande kompost luktar inte. I komposten lägger man kompostströ såsom i utedass. Som kompostströ passar hyvelspån samt skogsfrön. Sågspån är för kompakt. Kompostinnehållet måste också vändas med grepe några gånger i månaden. Då komposten är full stängs den i ca 3 månader och sedan är innehållet användbar kompostmull. Om matrester komposteras på stadsområde måste komposten vara sluten och ha lock. I alla kommuner kan man inte sortera allting. Om den egna kommunens sorteringsanvisningar kan man fråga vid kommun- eller stadshuset. Oftast postas avfallssorteringsanvisningarna hem om de ändras.
. Fler tips finns t.ex. på www.miljo.fi i eko Elmeri-materialet.;Mer info om kompostering och avfall: www.jatekukko.fi (på finska);Biolans komposteringsguide: www.biolan.fi;Natur och Miljö www.naturochmiljo.fi