Saan olla omanlainen

Peili: Jokainen näyttää peilistä katsottuna erilaiselta. Vartio tekee kaikille vartion jäsenille omat peilit lasinsiruista ja laastista. Muistakaa peiliä tehdessänne turvallisuus, sillä peilinpalaset ovat teräviä. Peilin tekemiseen menee hieman aikaa, joten se kannattaa tehdä retkellä tai leirillä. Peili näyttää kuvan aivan yhtä ainutlaatuisena kuin katsojansa ovat. Katsokaa lopuksi toistenne tuotoksia.

Valmista tyylikäs peili keväiseen ikkunaan. Valonsäteet taittuvat siitä kauniisti huoneeseen.

Tarvikkeet:

 • puualusta
 • peilin paloja
 • liimaa
 • rautalankaa
 • saumauslaastia
 • suojakäsineet
 • suojalasit

 

 1. Leikkaa peilistä sopivia paloja, noin 1 cm x 1 cm. Palojen ei tarvitse olla neliöitä, myös kolmiot ja ”epämuodostuneet” kelpaavat. Peilin paloittelu ei ole vaikeaa. Tarvitset lasiveitsen tai mosaiikkisakset. MUISTA SUOJALASIT! Siruja voi helposti lentää. Jos sinulla ei ole lasiveistä tai mosaiikkisaksia, voit rikkoa peilin myös vasaralla. Laita tällöin peili kahden märän paperin väliin ja lyö vasaralla hellästi päälle.
 2. Liimaa palat puualustaan. Jätä noin 2 mm:n välit. Joudut välillä odottelemaan liiman kuivumista, koska palat luistavat helposti väärään kohtaan. Anna työn kuivua seuraavaan päivään. Mikäli liima ei ole kuivunut kunnolla, palat irtoavat helposti saumauksessa!
 3. Sekoita saumauslaasti pakkauksen ohjeen mukaan. Tarvitset jauhetta pari desilitraa peiliä kohden. Laasti saa olla melko paksua.
 4. Laita suojakäsineet käsiisi. Levitä laasti käsin peilin päälle. Pyörittele peiliä käsissäsi niin, että laastia menee saumoihin.  Puhdista ylimääräinen laasti peilinpalojen päältä pois paperin tai kankaan avulla. Peilit saavat jäädä tässä vaiheessa sameiksi, muttei liian laastin peittämiksi. Anna kuivua seuraavaan päivään.
 5. Siivoa jälkesi, mutta älä tyhjennä mahdollisia saumauslaastijäämiä viemäriin!
 6. Laastin kuivuttua voit pestä ja kiillottaa peilin juoksevan veden alla.

Ripusta peili siimalla ikkunaan ja ihaile työtäsi!

Vaihtoehtoisesti vartio voi ottaa koloiltaan peilin. Jokainen tarpoja käy vuorollaan peilin edessä. Tarpoja katsoo peiliin ja kertoo itsestään kolme positiivista asiaa ja kirjoittaa ne lapuille. Kun kaikki ovat katsoneet peiliin yksin, mennään seuraavaksi peilin eteen kaverin kanssa. Nyt kaveri keksii kolme positiivista asiaa peiliin katsovasta ystävästään. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes koko vartio on saman peilin ääressä. Lopuksi keksitään vielä kolme positiivista asiaa koko vartiosta. Vartio käy lopuksi kaikki positiiviset asiat yhdessä läpi ja keskustelee, miltä tuntui saada positiivista palautetta. Voisinko antaa päivittäin positiivista palautetta lähimmäisilleni? Entä täysin tuntemattomalle? Lisää vinkkejä löydät Free Being Me -materiaaleista.