Rasisminvastainen viikko

Vartio osallistuu rasisminvastaiseen viikkoon tai rauhanpäivään. Rasisminvastaista viikkoa vietetään maaliskuussa. Viikosta vastaa Suomen Punainen Risti ja sitä vietetään joka vuosi YK:n rasisminvastaisen päivän 21.3. ympärillä. Rauhanpäivää puolestaan vietetään syksyisin. Kansainvälistä rauhanpäivää (Peace one day) vietetään joka vuosi 21.9. Päivä on vuodesta 2001 YK:n hyväksymä kansainvälinen vuosipäivä. Päivän juuret ovat kuitenkin 1980-luvulla.

Partiolaiset ovat omaksuneet YK:n rauhanpäivän myös partiolaisten kansainväliseksi rauhanpäiväksi, sillä partioon ovat alusta alkaen kuuluneet rauha ja rauhankasvatus. Partion perustajan Robert Baden-Powellin ajatuksissa liikkeen tulee pyrkiä maailmanlaajuiseen veljeyteen.

Rauha ei ole vain sodan puuttumista. Rauha on myös mielenrauhaa ja työrauhaa. Rauha on sitä, että elämme sovussa itsemme ja toistemme kanssa, torjumme ennakkoluuloja sekä edistämme tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Rauhanpäivänä vartio voi toteuttaa hyviä tekoja tai tehdä rauhaan liittyviä aktiviteetteja. Vartio voi tehdä retken rauhan teemalla tai vartio voi tehdä kunniakirjan sellaiselle ihmiselle, joka mielestänne on toiminut rauhan puolesta.

Vartio keskustelee miksi ihmiset aloittavat sodan toisiaan vastaan? Millä tavoin sodat ja konfliktit jarruttavat kehitystä? Voidaanko maa sodan avulla pakottaa demokratiaan? Voidaanko demokratian avulla estää sotia ja konflikteja? Haluavatko ihmiset luonnostaan sotia?